My time in Canada is coming to an end

Hey there!

My time of studying in Canada is coming to an end and I truly can’t believe how fast time flies. The past months have been an experience to never forget. From the university life here, which is a bit different than I am used to in Maastricht, to actually living on my own in this gigantic city. The great thing of this exchange were the lovely people from all over the world I got to meet! Also, both of my parents came to visit me here so I could show them around at the university campus and in the city, and that makes skyping a lot more fun now! During my time here I also got to see more of the country. I’ve visited the national park of Mont Tremblant, Quebec City, Niagara Falls & I even got to spent my birthday in Toronto this year, pretty cool!

The good thing is, that I am not leaving just yet. There are, unfortunately, still some assignments and exams I have to do but in the mean time I am spending my time with friends exploring all the Christmas activities in the city!

Concerning my PNES, I did experience seizures during my time here and it definitely wasn’t always easy since my ‘support systems’ (as in parents, boyfriend and family back home) weren’t here to help me from time to time. But I managed to enjoy my time here nevertheless. Although my plans for travelling by myself in January had to be revised because I didn’t quite dare to take that challenge on, they are replaced by a new one. Namely, going back to New York and doing research on PNES again! Sometimes, or  actually, quite some times people with a disability need to change plans last minute. It is just part of the deal and it depends on how you cope with that. It can be something you really wanted to do and it might disappoint you at first but deep inside you know you need to be honest with yourself and not take unneccesary risks. I am pretty sure my family is happy with my change of plans and actually so am I. Sometimes I shouldn’t get ahead of myself.

In exactly 2 weeks my boyfriend and his parents are arriving in Canada and I can’t wait! We are spending Christmas and New Years together and after January I will return home to Maastricht to, hopefully with a thesis about PNES, finish my Bachelor in European Studies.

Enjoy December, I know I will!

Nadine

 

————————-DUTCH——————————-

Hey allemaal,

Mijn tijd in Canada komt langzaam maar zeker ten einde en het is echt ongelofelijk hoe snel dit voorbij gevlogen is!  Van het universiteitsleven, dat hier toch ietsje anders is als in ‘Mestreech’, tot het wonen in deze gigantische stad; de laatste maanden waren een ervaring om nooit te vergeten. Het mooie van deze uitwisseling zijn de vriendschappen die ik eraan over heb gehouden met mensen van over de hele wereld. En dat  beide mijn ouders de mogelijkheid hebben gehad om mij een bezoekje te brengen hier! Dat maakt skypen nu toch echt wel een stuk leuker. Ik heb ze de universiteitscampus en de stad kunnen laten zien en samen hebben we gereisd. In mijn tijd in Canada heb ik het national park Mont Tremblant, Quebec stad, Niagara Falls kunnen bezoeken en heb ik zelfs mijn verjaardag in Toronto gevierd! Heel cool!

Maar mijn tijd hier is nog niet helemaal ten einde. Ik heb, helaas, nog wat opdrachten en examens de komende weken maar ondertussen ook nog de tijd om alle kerstactiviteiten in de stad te verkennen samen met vrienden.

Wat betreft mijn aanvallen, laten we even eerlijk zijn. Ik heb er echt wel wat gehad hier, zoals ook te verwachten was. En het was ook echt niet altijd makkelijk aangezien mijn grote ‘supporters’ (familie, mijn lieve vriendje & ouders) zich in een andere tijdzone bevonden. Desondanks heb ik van deze ervaring genoten. Alhoewel ik mijn plannen voor januari (alleen reizen naar de Westkust) heb moeten aanpassen omdat ik dat toch niet helemaal alleen aandurfde, is er een mooi alternatief voor in de plaats gekomen. Namelijk, ik ga terug naar New York om weer verder te gaan met mijn stage! Soms, of eigenlijk wel vaker dan soms, moeten mensen met een beperking hun plannen op het laatste moment aanpassen. En dat is niet altijd even gemakkelijk en soms zelfs een beetje teleurstellend. Maar diep van binnen moet je eerlijk zijn tegen jezelf en geen onnodige risico’s nemen. Ik ben ervan overtuigd dat mijn familie blij is met mijn keuze en ikzelf eigenlijk misschien nog wel meer!

In exact 2 weken komen Daniel en zijn ouders, ik kan niet wachten! We brengen kerstmis en nieuwjaar samen door hier en eind januari kom ik terug naar huis om daar, als alles goed is, mijn bachelor af te kunnen ronden.

Geniet van december, dat ga ik namelijk ook doen 🙂

Liefs,

Nadine

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s