Montréal

Bonjour tout le monde!

I have arrived safely in Montréal, and so many things happened since my last blogpost. I finished the internship in New York, and it was a great experience. I have worked on several projects, and will continue to do so even when I am not there any more. However, next month I will go back since the 3rd of October the second PNES conference will take place! It has been a year already. This time, I will get the opportunity to speak.

After I had finished my internship, my boyfriend arrived in New York City to start one of our most amazing vacations ever together. We stayed in the City for a couple of days , to head to the beach afterwards. We visited, the house upstate New York where we went fly fishing and soon it was time to pack all my bags and leave for Montréal, a whole new adventure.

In Montréal the first days consisted of getting settled in my new room and arranging things for university but once that was done, we explored the city together. We visited the old port, the Mont Royal, the Plateau area and went to a Six Flags park that is located on an Island in front of the city. And unfortunately, way too soon it was time for him to go back to Europe already. Saying goodbye was definitely hard but I will see him again with Christmas. In the meantime I am hanging out with all the nice international students I have met here and following several classes at the Université de Montréal. Yep, that means every course is taught in French! Pretty cool to brush up my language skills but especially the first days really exhausting. The courses are pretty interesting though, I have chosen Contemporary History of Quebec, External relations of Canada and Quebec, United States: institutions and political forces and Democratisation. The city of Montréal is beautiful and is indeed as many said to me, a mixture between a European city with the beautiful old part in the port and an American one, with the skyscrapers in the new part. I really like it and I actually live pretty close to the Plateau, an area with a lot of shops and nice restaurants.

Regarding my PNES, it is going pretty ok. I have had several seizures already but took the necessary rest afterwards. Living in another country is an amazing but also exhausting experience for everyone and I just need to balance my life even better now I am here. Especially since I have arrived in Montréal and I have 3 hour lectures in French I need to be careful. As much as I would love to take part in every of the at least 10 activities that are offered for international students every day, the struggle of saying no is real. But hey, that is all part of the game and to be honest I am proud of myself for taking on this great adventure. I get even stronger because friends and family are on the other side of the world.

That was it for now, see you soon!

xo Nadine

———————————————————–DUTCH/NEDERLANDS————————————————————-

Bonjour tout le monde!

Ik ben veilig aangekomen in Montréal zoals velen van jullie waarschijnlijk al hebben gezien aan de foto’s op Facebook. Mijn stage in New York heb ik goed kunnen afronden en alhoewel ik dus niet meer op kantoor zit en weer naar de universiteit ga, blijf ik toch nog aan een aantal projecten werken, super leuk! Volgende maand ga ik echter alweer terug naar New York voor een weekend aangezien dan het congres weer plaatsvindt. Heel raar dat dat al een jaar geleden is! Deze keer mag ik spreken, erg veel zin in!

Nadat mijn stage klaar was, kwam dan eindelijk Daniel naar New York. Samen hebben we een van de mooiste vakanties ooit gehad! We zijn een paar dagen in New York gebleven en daarna vertrokken richting het strand om het echte zomer gevoel even vast te houden en wat was dat relaxed! Vervolgens zijn we nog een weekend naar het huisje ‘up-state’ New York gegaan van de familie waar ik mijn tijd in New York bij heb doorgebracht. Daar hebben we leren vliegvissen, een leuke ervaring maar helaas heb ik geen vis gevangen haha. Kort daarna was het tijd om al mijn spullen te verzamelen (dat waren er nogal wat aangezien ik kleren voor +30 graden maar ook -40 graden moest meenemen) en richting Montréal te vertrekken.

In Montréal hebben we de eerste dagen mijn kamer een beetje mijn ‘thuis’ gemaakt en heb ik nog wat dingen moeten regelen bij de universiteit. De rest van de tijd hebben we de stad verkend en zijn we naar de oude haven geweest, de Mont-Royal (de berg waar de stad omheen gebouwd is en waar ook de naam Montréal vandaan komt) opgeklommen en hebben we het pretpark dat op een eiland voor de stad ligt bezocht. We hebben een super tijd gehad maar helaas was het voor Daniel tijd om terug naar Nederland te gaan. En jongens, dat afscheid was bepaald geen pretje, maar gelukkig zie ik hem met Kerst weer! 10 pakjes Kleenex later begon het echte leven hier, mijn eerste schoolweek! En wat is deze universiteit groot zeg. Ik studeer aan Université de Montréal, een van de grootste Franstalige universiteiten ter wereld. En jazeker, dat betekend dus ook dat al mijn lessen in het Frans zijn, de ultieme mogelijkheid om mijn Frans te kunnen verbeteren. De vakken die ik heb gekozen zijn geschiedenis van Quebec, External relations of Quebec and Canada, Democratization en US: institutions and political forces. Tot nu bevalt het me erg goed, alhoewel de 3 uur durende colleges in het Frans erg vermoeiend zijn. Naast de lessen heb ik ook veel tijd voor leuke dingen. Ik heb al veel internationale studenten leren kennen en als ik wil kan ik elke dag wel aan 10 activiteiten deelnemen.

Feit is, dat ik nog steeds kamp met (relatief weinig!) aanvallen en vermoeidheid en hierdoor ik een goede balans moet vinden. Niet erg, dat hoort er allemaal bij en om eerlijk te zijn ben ik best wel een beetje trots op mezelf dat ik aan de andere kant van de wereld zit, ondanks mijn aanvallen. Begrijp me niet verkeerd, ik kan echt heel erg veel doen maar moet gewoon wat meer opletten en dat was toen ik in Nederland was niet anders. Maar omdat er hier zoveel op je afkomt de eerste weken is dat gevoel van oplettendheid misschien wat sterker. Komt allemaal goed naarmate ik meer en meer gewend raak.

Zo, dit was het voor nu. Tot snel!

xo Nadine

image 4m  image  image 4n image  image

Advertisements

2 thoughts on “Montréal

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s